Artikkelit ja kirjoitukset

Hyvinvointi, terveys ja liikunta - arjen valinnat ja mahdollisuudet

Irmeli Virkkula, Ft, LitK

Terveyden, liikunnan ja hyvinvoinnin alueelta löytyy paljon velvoittavaa lakitekstiä. Tarkastelen artikkelissani, miten nämä eri laissa esitetyt tavoitteet – ihmisten hyvinvointi ja terveys- toteutuvat eri väestöryhmien kohdalla, mitkä tekijät vaikuttavat arjen valintoihin ja ylipäänsä mahdollistavat ne.

Alla olen luetellut ne lait, ohjelmat ja toimeenpanosuunnitelmat, jotka määrittävät ja ohjaavat suomalaisten terveyttä, hyvinvointia ja liikkumista sekä kunnissa ja hyvinvointialueilla tarjottavia palveluja.

Suomalaisen terveyspolitiikan päälinjaus 2000- luvulla on tehty Terveys 2015 - kansanterveysohjelmassa, joka toimii laajana kehyksenä yhteiskunnan eri osa-alueilla kehitettävälle terveyden edistämiselle. Ohjelma myös kytkeytyy WHO:n Terveys 21. vuosisadalla ohjelmaan (1).

Valtioneuvoston periaatepäätös ja toimeenpanosuunnitelma vuodelta 2021 ”Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen 2030” on jatkumoa Terveys 2015- ohjelmalle (2). Sen päämääränä on selvityksen mukaan turvata suomalaisten hyvinvointi kaikissa väestö- ja ikäryhmissä. Tavoitteena on mahdollistaa kaikille osallisuus, hyvät arkiympäristöt, hyvinvointia ja terveyttä edistävä toiminta ja palvelut. Toiminnassa painotetaan myös päätöksenteon vaikuttavuutta. 

Sosiaali- ja terveysministeriön ” Terveydeksi- kansallinen terveys- ja hyvinvointiohjelma” toimeenpanosuunnitelma julkaistiin marraskuussa 2024 (3). Se sisältää rahoitettavien toimien vaikutusten seuranta- ja arviointisuunnitelman.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä vuodelta 2021 sisältää ohjeistuksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä kunnissa ja hyvinvointialueilla (4). Se velvoittaa kuntia ja hyvinvointialueita laatimaan kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä edistävät tavoitteet ja niiden saavuttamista tukevat toimenpiteet.  Lisäksi laissa ilmaistaan, että kunnan on toimittava hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa ja tuettava sitä asiantuntemuksellaan.

Liikuntalaki puolestaan asettaa tasa-arvoisen liikkumisen ja väestön hyvinvointia ja terveyttä edistämisen tavoitteiden toteuttamiseksi lähtökohdiksi tasa-arvon, yhdenvertaisuuden, yhteisöllisyyden, monikulttuurisuuden, terveet elämäntavat, turvallisen toimintaympäristön sekä ympäristön kunnioittamisen (5).

Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisen hallitusohjelmaan sisältyvän ”Suomi liikkeelle-ohjelman” tavoitteina on, että eri ikäiset ihmiset liikkuisivat aiempaa enemmän (6). Ohjelmalla pyritään edistämään mahdollisuuksia liikkua ja liikkumista tukevia arjen valintoja.

Lue alta koko artikkeli:

Mitä on vanhuusoikeus?

Anja Karvonen-Kälkäjä, OTT, VT, vanhuusoikeuden asiantuntija

Vanhuusoikeudessa tarkastellaan ikääntyvien ihmisten kannalta tärkeitä oikeudellisia kysymyksiä kokonaisuutena. Tällaisia ikäihmisten näkökulmasta merkityksellisiä asioita ovat

1.    sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö siltä osin, kun se koskee ikäihmisiä sekä

2.    ikäihmisiä koskevaa keskeistä oikeuskäytäntöä ja laillisuusvalvojien ratkaisuja.

Iäkkään henkilön osallisuuden vahvistaminen 

15.6.2024
Anja Karvonen-Kälkäjä, OTT, VT, vanhuusoikeuden asiantuntija

Iäkkään henkilön omien elämänarvojen ja näkemysten kunnioittaminen on ensisijaista kaikessa toiminnassa. Vaikuttamismahdollisuus omiin palveluihin ja osallisuus oman elämän valintoihin on turvattu lainsäädännössä koko elämän ajan. Vanhuspalvelulaki edellyttää ikääntyneen henkilön kuulemista hänen asioissaan. 

Ikääntyneen väestön mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua omien palvelujensa suunnitteluun on keskeinen arvokkaan elämän osatekijä. Osallisuutta voidaan laajemmin turvata vanhusneuvostojen kautta.

Lue alta koko artikkeli:

Hyvinvointialueet vastaavat päihdepalveluiden järjestämisestä

19.2.2024
Tuula Sillanpää, päihdeasiamies

Vastuu päihdepalveluiden järjestämisestä siirtyi kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023. Samassa yhteydessä päihdepalveluiden pykäliä uudistettiin ja tarkennettiin erityisesti sosiaalihuoltolaissa ja terveydenhuoltolaissa. Pykäliin on nyt kirjattu myös riippuvuuskäyttäytymisestä, kuten peliriippuvuudesta johtuvat tuen tarpeet ja niihin annettavat palvelut.

Kulunut vuosi on ollut lyhyt aika, eikä uudistuksia ja parannuksia ole vielä saatu valmiiksi. Jotta palveluita tarvitseva pääsee eteenpäin asiansa hoidossa, hänelle on tärkeää tietää, mistä apua saa,
minne voi soittaa tai mennä. 

Päihdepalveluiden yhteystiedot löytyvät varmimmin oman hyvinvointialueen
verkkosivuilta. Myös erilaisissa kohtaamispaikoissa ja päiväkeskuksissa on tarjolla yhteystietoja.

Lue alta koko artikkeli: