Artikkelit ja kirjoitukset
Mitä on vanhuusoikeus?
Anja Karvonen-Kälkäjä, OTT, VT, vanhuusoikeuden asiantuntija
Vanhuusoikeudessa tarkastellaan ikääntyvien ihmisten kannalta tärkeitä oikeudellisia kysymyksiä kokonaisuutena. Tällaisia ikäihmisten näkökulmasta merkityksellisiä asioita ovat
1. sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö siltä osin, kun se koskee ikäihmisiä sekä
2. ikäihmisiä koskevaa keskeistä oikeuskäytäntöä ja laillisuusvalvojien ratkaisuja.
Iäkkään henkilön osallisuuden vahvistaminen
15.6.2024
Anja Karvonen-Kälkäjä, OTT, VT, vanhuusoikeuden asiantuntija
Iäkkään henkilön omien elämänarvojen ja näkemysten kunnioittaminen on ensisijaista kaikessa toiminnassa. Vaikuttamismahdollisuus omiin palveluihin ja osallisuus oman elämän valintoihin on turvattu lainsäädännössä koko elämän ajan. Vanhuspalvelulaki edellyttää ikääntyneen henkilön kuulemista hänen asioissaan.
Ikääntyneen väestön mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua omien palvelujensa suunnitteluun on keskeinen arvokkaan elämän osatekijä. Osallisuutta voidaan laajemmin turvata vanhusneuvostojen kautta.
Lue alta koko artikkeli:
Hyvinvointialueet vastaavat päihdepalveluiden järjestämisestä
19.2.2024
Tuula Sillanpää, päihdeasiamies
Vastuu päihdepalveluiden järjestämisestä siirtyi kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023. Samassa yhteydessä päihdepalveluiden pykäliä uudistettiin ja tarkennettiin erityisesti sosiaalihuoltolaissa ja terveydenhuoltolaissa. Pykäliin on nyt kirjattu myös riippuvuuskäyttäytymisestä, kuten peliriippuvuudesta johtuvat tuen tarpeet ja niihin annettavat palvelut.
Kulunut vuosi on ollut lyhyt aika, eikä uudistuksia ja parannuksia ole vielä saatu valmiiksi. Jotta palveluita tarvitseva pääsee eteenpäin asiansa hoidossa, hänelle on tärkeää tietää, mistä apua saa,
minne voi soittaa tai mennä.
Päihdepalveluiden yhteystiedot löytyvät varmimmin oman hyvinvointialueen
verkkosivuilta. Myös erilaisissa kohtaamispaikoissa ja päiväkeskuksissa on tarjolla yhteystietoja.
Lue alta koko artikkeli: