Kantelut

Suomi on ratifioinut Euroopan neuvoston uudistetun sosiaalisen peruskirjan vuonna 2002. Sopimus sisältää sekä työoikeuteen että sosiaaliturvaan sisältyviä säännöksiä, joita Suomi ilmoitti noudattavansa liittyessään peruskirjaan. 

Uudistettu peruskirja antaa kansallisesti tunnustetuille järjestöille oikeuden kannella  Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealle sopimuksen rikkomisesta. 

Suomen sosiaalioikeudellinen seura kansallisesti tunnustettuna seurana työ- ja sosiaalioikeuden alalla on käyttänyt sopimuksen antamaa järjestökantelumahdollisuutta.

Suomen sosiaalioikeudellisen seura on kannellut Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealle Suomen työ- ja sosiaalioikeuden ongelmista. Vastapuolena kanteluissa on ollut Suomen valtio, joka on antanut Euroopan neuvostolle oman vastineensa kanteluihimme.

Alla lyhyt kooste/julkaisutiedote kanteluista ja lopussa hakuohjeet niiden kokonaisuuteen:

Complaint 172/2018

Julkaistu tiedote  STRASBOURG 15.2.2023

Lue lisää kantelusta (epävirallinen suomenkielinen käännös):

Complaint 108/2014

Kantelu, joka kirjattiin 29. huhtikuuta 2014, liittyy tarkistetun Euroopan sosiaalisen peruskirjan 12 artiklaan (oikeus sosiaaliturvaan). Kantelijaorganisaatio väittää, että Suomi pyrkiessään jatkuvasti poistamaan työttömyyseläkettä ei ylläpidä sosiaaliturvajärjestelmää tyydyttävällä tasolla tai yritä nostaa järjestelmää korkeammalle tasolle, vaan pahentaa sitä jyrkästi, mikä rikkoo edellä mainittua säännöstä. 

Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea teki päätöksensä tutkittavaksi ottamisesta ja sen ansioista 8. joulukuuta 2016.
Tutkittavaksi ottamista ja ansioita koskevassa päätöksessään valiokunta: yksimielisesti julistaa valituksen tutkittavaksi, ja päättää yksimielisesti että perusoikeuskirjan 12 artiklan 3 kohtaa ei ole rikottu; että perusoikeuskirjan 13 artiklan 1 kohtaa on rikottu. Ministerikomitea hyväksyi päätöslauselman Res/CM ChS (2017)8 14. kesäkuuta 2017.

Lue lisää kantelusta (epävirallinen suomenkielinen käännös):

Complaint 106/2014, Complaint 107/2014

Julkaistu tiedote 106/2014 ja 107/2014  STRASBOURG 31.1.2017

Lue lisää kantelusta (epävirallinen suomenkielinen käännös):

Lue lisää kantelusta (epävirallinen suomenkielinen käännös):

Complaint 88/2012

Kantelu rekisteröitiin 13. joulukuuta 2012. Kantelijayhdistys väittää, että Suomi ei ole ylläpitänyt sosiaaliturvaa tyydyttävällä tasolla eikä ole pyrkinyt nostamaan sosiaaliturvajärjestelmää asteittain korkeammalle tasolle rikkoen 12 artiklaa (oikeus). sosiaaliturvaan) Euroopan sosiaalisen peruskirjan mukaisesti.

Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea julisti valituksen tutkittavaksi 14. toukokuuta 2013. Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea totesi, että 12 artiklan 1 ja 13 kohtaa 1 rikottiin eikä perusoikeuskirjan 12 artiklan 3 kohtaa ollut rikottu, ja toimitti raporttinsa, joka sisälsi valituksen aihetta koskevan päätöksensä osapuolille ja ministerikomitealle 10. lokakuuta 2014.

Lue lisää kantelusta (epävirallinen suomenkielinen käännös):

Kanteluista

Seuramme kantelut ja Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitean päätökset kokonaisuudessaan englannin kielellä (tai koneen kääntämänä osaksi suomeksi) löytyvät Euroopan neuvoston sivuilta tai googlaamalla suoraan lisäämällä Complaint ja Merits -hakuihin yllämainittu numero. 

Lukemista:

Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimusten kansallinen täytäntöönpano ja seuranta (Jukka Viljanen, Tarja Seppä, Petra Järvinen, Nelli Keskilammi), Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2022:17

Ks. erityisesti sivuilta 41-47 Uudistettu Euroopan sosiaalinen peruskirja, missä Sopimuksen valvontajärjestelmä -osiossa kirjoitetaan järjestöjenkantelujen menettelystä ja missä on huomioitu myös seuramme tekemiä kanteluja.

Lue julkaisu tästä.